Viduklės pramonės parkas

Kodėl Viduklėje steigiamas pramonės parkas, kokia jo idėja, kas bus su šioje teritorijoje esančiais privačiais žemės sklypais? Į šiuos ir kitus klausimus atsakė Savivaldybės administracijos atstovai, susitikę su gyventojais.

Verslo zona pakeis situaciją

Steigiamas Viduklės pramonės parkas, kad būtų sudarytos geresnės verslo sąlygos investuotojams, padidintas Raseinių rajono konkurencingumas, skatinamas darbo vietų kūrimas. Ūkio subjektų veikla pramonės parke pagerintų verslo aplinką ir vystymą, skatintų verslininkų bendradarbiavimą, investicijų pritraukimą. Tai padėtų rajone sumažinti nedarbo lygį ir emigraciją.

„Pramonės parko steigimas organizuojamas siekiant sudaryti geresnes verslo sąlygas investuotojams, padidinti Raseinių rajono konkurencingumą, skatinti darbo vietų kūrimą. Sukurta šiuolaikinė pramonės parko infrastruktūra iš esmės pakeistų dabartinę padėtį ir užtikrintų vietovės patrauklumą investuotojams bei daugelio ūkio subjektų gerą perspektyvą”, – pabrėžė Savivaldybės administracijos Ekonomikos ir ūkio departamento direktorė Indrė Antanaitienė.

Objekto patrauklumą investuotojams labiausiai lemia išplėtota teritorijos infrastruktūra bei galima nauda iš parke veikiančių verslo įmonių veiklos sąveikos. Tokias galimybes turi išsidėsčiusi prie Viduklės geležinkelio stoties, Antringio, Stungurių ir Virgainių kaimų teritorijoje pramonės zona, kuri yra išskirtinė geografine padėtimi (Lietuvos vidurys), išvystyta tranzito infrastruktūra (automagistralė Vilnius–Klaipėda, geležinkelis), potencialia darbo jėga ir kitais aspektais.

Kauno regiono plėtros agentūros specialistai parengė Viduklės pramonės parko steigimo investicijų projektą, kuriame numatyta sutvarkyti ne tik esamą infrastruktūrą, bet ir nutiesti naujus kelius, įrengti vandentiekio ir nuotekų tinklus, apšvietimą, atlikti kitus svarbius darbus. Savivaldybės administracijos ir AB „Lietuvos geležinkeliai“ atstovai jau tarėsi dėl papildomos geležinkelio atšakos tiesimo į būsimą pramonės parką. Jau prasidėjo Pramonės gatvės kapitalinio remonto projektas, kurio visi darbai yra suskirstyti etapais.

Vilios investuotojus

Parengtas investicijų projektas šiuo metu vertinamas VšĮ „Investuok Lietuvoje“. Projektas taip pat yra pateiktas Lietuvos Respublikos Ūkio ministerijai derinti su prašymu inicijuoti projekto pripažinimo valstybei svarbiu projektu procedūras. Ministerija dar nėra pateikusi oficialaus atsakymo.

Raseiniuose apsilankęs Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis teigiamai įvertino pristatytą Viduklės pramonės parko idėją ir Raseinių rajono savivaldybės administracijos nuveiktus darbus. Premjeras pabrėžė, kad nesėkmingi kituose rajonuose pramonės parkų ar LEZ‘ų projektai neturi stabdyti naujų gerų iniciatyvų ir raseiniškių užmojų.

„Jeigu Vyriausybė pritars parengtam investicijų projektui ir suteiks Viduklės pramonės parkui valstybei svarbaus ekonominio projekto statusą, infrastruktūros tvarkymui, vystymui ir plėtrai gautume per 10 mln. Eur investicijų. Neliks pamiršti ir šalia būsimo pramonės parko teritorijos gyvenantys žmonės – į jų namus būtų galima nutiesti įvadus ir juos prijungti prie centralizuotų nuotekų tinklų, kurie eis į Viduklės valymo įrenginius. Po kelerių metų ši teritorija pasikeis neatpažįstamai, tikimės, kad čia žmonės turės darbo, gerės gyvenimo sąlygos ir jų vaikai ar anūkai nebėgs iš gimtų vietų, o į jas sugrįš“, – sakė Savivaldybės administracijos direktorius Remigijus Ačas.

Atsakė į gyventojų klausimus

Valstybei svarbaus ekonominio projekto statusas pirmiausia užtikrintų pramonės parko plėtrą 30 ha žemės teritorijoje. Dabar į ją patenka apie 79 privačių ar valstybei priklausančių žemės sklypų, kurių dauguma yra nuo kelių arų iki hektaro. Privatūs sklypai bus išpirkti valstybės poreikiams. Po teritorijos perplanavimo išpirkus sklypus, numatoma suformuoti apie 18 sklypų, kurie būtų siūlomi investuotojams arba juose būtų įrengiama bendra pramonės parko infrastruktūra. Žemės sklypų pardavimo klausimu šiuo metu galima kalbėtis su Savivaldybės administracijos atstovu Kazimieru Visockiu bei investuotojais. Kai Vyriausybė suteiks šiai teritorijai valstybei svarbaus ekonominio projekto statusą, sklypai bus paimami pagal žemės paėmimo visuomenės poreikiams procedūras. Sklypų savininkams bus išmokėtos kompensacijos teisės aktų nustatyta tvarka.

Kokios kainos gali tikėtis sklypų savininkai?

Pasak Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Raseinių skyriaus vedėjo Jurgio Plieskio, pirmiausia nepriklausomi ekspertai vertins sklypus pagal žemės našumo balus, jų vietą, plotą, domėsis už kokią kainą buvo parduoti netoliese esantys panašaus dydžio sklypai. Su nustatyta kaina nesutikę žemės savininkai galės kreiptis į teismą.

Kas užtikrins, kad į būsimą pramonės parką kojos neįkeltų aplinkos teršėjai?

„Pramonės parko teritorijoje ūkio subjektai galės vykdyti veiklas, numatytas teritorijų planavimo dokumentuose. Viduklės bendrajame plane numatyta, kad šioje teritorijoje esančios žemės pagrindiniai galimi naudojimo būdai yra pramonės ir sandėliavimo objektų statybai. Statant statinius, kuriems įstatymu nustatyta tvarka reglamentuotos sanitarinės apsaugos zonos, kurios pateks į gyventojų sklypus, galės būti įregistruojamos tik su gyventojų sutikimu. Tokius sutikimus privaloma gauti iki statybą leidžiančio dokumento išdavimo.“, – atsakė Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėjas Armandas Mockus.

Apsaugai nuo taršos skiriamas itin didelis dėmesys. Nuo šių metų pradžios Raseinių rajono savivaldybės administracija įgyvendina projektą „Užterštos naftos bazės teritorijos Raseinių r. sav., Viduklės geležinkelio stoties teritorijoje, sutvarkymas“. Lietuvos geologinės tarnybos prie Aplinkos ministerijos inicijuoto projekto vertė – 243 230,68 euro. Šios sumos didžiąją dalį – 231 069 Eur sudaro ES investicinių projektų fondų lėšos. 12 161,54 Eur skyrė Raseinių rajono savivaldybė. Paslaugos teikėja – viešojo rangos darbų konkurso laimėtoja UAB „Ekovalis“, kontrolės priežiūrą atlieka viešo pirkimo būdu pasirinkta UAB „Grota“. Visus darbus planuojama užbaigti ateinančių metų balandžio mėnesį ir labai patogioje strateginėje vietoje steigti pramonės parką. Į jos teritoriją patenka ir UAB „Autokausta“ priklausanti zona, kuri taip pat bus išvalyta.

Ar bus pasirūpinta šalia būsimo pramonės parko gyvenančių žmonių saugumu?

R.Ačo teigimu, bus skelbiamas viešojo pirkimo konkursas, kurio metu bus pasirinkta įmonė visame rajone atliks viešojo saugumo stebėsenos tarnybos funkciją. Bus pastatyti monitoriai, realiu laiku rodantys vaizdus, užfiksuotus svarbiausiose seniūnijų vietose įrengtų vaizdo kamerų. Pamatę viešosios tvarkos pažeidimus, budintys darbuotojai tuoj pat informuos policijos patrulius, kurie turės galimybę nedelsiant reaguoti. Pramonės parko saugumu ateityje rūpinsis saugos tarnybos, kurių darbuotojai budės visą parą. Virgainių gyvenvietė galės jaustis saugiai.

Scroll to Top Skip to content