Apgyvendinimo įstaigų dėmesiui

Beveik kas ketvirta Lietuvos apgyvendinimo įstaiga internetinėje erdvėje prisistato kaip viešbutis, neturėdama šiai apgyvendinimo paslaugai skirtos licencijos – tokias įžvalgas atskleidė 2019 m. liepos–rugsėjo mėnesiais vykdyti Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (toliau – Tarnyba) patikrinimai internetinėse apgyvendinimo paslaugų užsakymų sistemose.

Tarnybos specialistai nustatė, kad apie 400 apgyvendinimo įstaigų analizuojamu laikotarpiu skelbėsi esančios viešbučiais, nors tuo metu Lietuvoje buvo išduotos vos 282 licencijos verstis viešbučio paslaugoms. Dėl 105 klaidinančią informaciją skelbusių apgyvendinimo įstaigų buvo atliktas išsamesnis tyrimas, šioms įstaigoms išsiųsti pranešimai su faktinėmis pažeidimų aplinkybėmis. Iš jų 33 ištaisė klaidinančią informaciją, 7 pateikė prašymus licencijai gauti, o 28 jau yra licencijuotos, tačiau vis dar klaidinančiai skelbė informaciją apie save internete. Dar 37 įstaigos buvo nelicencijuotos ir klaidingai teikė informaciją, iš kurių 13 po įspėjimų nurodė, kad pažeidimus ištaisys, o 24 visiškai neatsiliepė į Tarnybos raginimus. Reikalavimų nesilaikantiems verslininkams bus taikoma teisės aktuose numatyta atsakomybė.

Tarnyba pažymi, kad visi apgyvendinimo paslaugas Lietuvoje teikiantys asmenys privalo vartotojams teikti tikslią ir teisingą informaciją apie šių paslaugų rūšį, vietą, teikiamas paslaugas, kainą bei klasifikuojamųjų apgyvendinimo paslaugų kokybės įvertinimą – žvaigždutes. Už Turizmo įstatyme nustatytų apgyvendinimo paslaugų teikimo reikalavimų pažeidimą apgyvendinimo paslaugos teikėjui gali būti taikoma Administracinių nusižengimų kodekse numatyta administracinė atsakomybė, o už klaidinančią reklamą – Reklamos įstatyme numatyta atsakomybė.

Tarnyba primena, kad klasifikuojamąsias apgyvendinimo paslaugas (viešbučių, motelių, svečių namų ir kempingų paslaugas) gali teikti tik nustatyta tvarka Tarnybos išduotą galiojantį apgyvendinimo paslaugų klasifikavimo pažymėjimą turintis asmuo. Neklasifikuojamosios apgyvendinimo paslaugos – apartamentų kompleksai, kaimo turizmo paslaugos, nakvynės namai, nakvynės ir pusryčių paslaugos, poilsio namai, turistinio laivo apgyvendinimo paslaugos, turistinės stovyklos, sanatorijos ir trumpalaikio apgyvendinimo paslaugos – taip pat privalo būti registruojamos Tarnyboje.

Daugiau informacijos apie apgyvendinimo paslaugų teikimui keliamus reikalavimus galite rasti Tarnybos tinklalapyje:

http://vvtat.lt/vartojimo-paslaugos/turizmo-paslaugos/apgyvendinimo-paslaugu-teikimas/603.

Atkreipiame dėmesį, kad šiais metais atlikti viešbučių tikrinimai ir dėl asmens duomenų apsaugos. Asmens duomenų apsaugos priežiūros institucija aiškinosi, ar šio sektoriaus atstovai tinkamai tvarko klientų asmens duomenis registracijos tikslu. Daugiau informacijos apie šiuos tikrinimus galite rasti Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos tinklalapyje: https://vdai.lrv.lt/lt/naujienos/viesbuciai-patikrinti-del-klientu-asmens-duomenu-tvarkymo-registracijos-tikslu.

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos informacija

Scroll to Top Skip to content