Šiuolaikinės muzikos festivalis

Šiuolaikinę, eksperimentinę vietinių ir užsienio autorių kuriamą muziką dažniausiai turime galimybę išgirsti didžiuosiuose Lietuvos miestuose, tačiau rugpjūčio 16-19 dienomis ji suskambės mieste, kuris vargu ar naujosios muzikos gerbėjams iki šiol asocijavosi su aktualiausiomis šių dienų muzikos naujovėmis. Keturioms dienoms pasikeis Raseinių miesto akustinis klimatas – čia įvyks pirmasis Raseinių šiuolaikinės muzikos festivalis. Jo metu vietiniai gyventojai ir miesto svečiai turės galimybę išgirsti modulinio sintezatoriaus ir savadarbių vargonų sintezę, skaitmeninio garso ir vaizdo eksperimentus, pasiklausyti Indonezijos Gamelano ir jį papildančių paruošto fortepijono improvizacijų, pažinti aštuntojo dešimtmečio Niujorko minimalistinės muzikos sceną ir būti dar daugelio praturtinančių patirčių liudininkais. Festivalyje pasirodys kūrėjai ir atlikėjai iš Danijos, Jungtinės Karalystės, Ekvadoro, Kanados, Lietuvos ir kitų šalių. Su jais festivalio lankytojai turės galimybę susipažinti prieš ir po koncertų vykstančiose diskusijose, kurių metu muzikantai pristatys koncertuose naudojamas technologijas, neįprastus instrumentus, papasakos apie savo kūrybos metodus.

Festivalį rugpjūčio 16 d. Raseinių autobusų stotyje atidarys grupė „Ąžuoliniai berželiai“ ir Klaipėdos bigbendas. „Ąžuoliniai berželiai“ – grupė kurios pasirodymai paprastai įvardijami ne kaip koncertai, o tam tikras improvizacinis aktas ar įvykis, neapibrėžiamas uždarose laiko rėmuose, nes jų anot grupės narių, paprasčiausiai nėra. Šį kartą trio pasirodys kartu su Klaipėdos bigbendu, vadovaujamu Kęstučio Sovos, tai pirmas šių kolektyvų bendras pasirodymas.

Rugpjūčio 17 d. Raseinių gyventojai ir miesto svečiai galės paskirti vakarą pažinčiai su eksperimentine ir elektronine, audiovizualine muzika. 19 val. miesto autobusų stotis trumpam prisipildys meditatyvių gausmų kuriuos generuos Simono Nekrošiaus ir Mikalojaus Smulskio sukurti instrumentai. Menininkai pristatys savo projektą „Nesting Boxes and Sound Pipes“, kurį sudaro S. Nekrošiaus sukurtos motorizuotos garsinės skulptūros, skambančios automatizuotų propelerių pagalba užgaunant stygas ir M. Smulskio garsiniai vamzdžiai, kuriais grojama kompresuotu oru, valdant jo intensyvumą. Jau sutemus, 22 val. Raseinių kultūros centro atviroje jaunimo erdvėje su savo projektu „Modulated Landscapes“ pasirodys garso menininkas ir multimedijos programuotojas Darien Brito (Ekvadoras/ Nyderlandai). Kaip kompozitorius ir garso menininkas Darien kūrė daugeliui skirtingų formatų – nuo kūrinių instrumentams solo iki kūrinių orkestrui, elektronikai, teatrui, operai ir šiuolaikiniam šokiui, taip pat jis rengia solo pasirodymus su gyvai generuojamu garsu, kompiuterine grafika ir šviesomis. Koncerte taip pat pasirodys lietuvių smuikininkė šiuo metu gyvenanti Nyderlanduose – Novilė Maceinaitė, kuri atliks vieną iš D. Brito kūrinių „~Vsig 2.0“.

Rugpjūčio 18 d. skirta kamerinei šiuolaikinei muzikai. Ją 15 val. Raseinių Švč. Trejybės cerkvėje pradės fleitininkas Vytautas Oškinis. Koncerte pavadintame vieno iš skambėsiančių kūrinių pavadinimu – „Landscapewithbirds“, V. Oškinis atliks latvių kompozitoriaus Pēteris Vasks, japono Kazuo Fukushima ir mitais apipinto italų kompozitoriaus Giacinto Scelsi kūrinius. Kiek vėliau, 18 val. Raseinių menų mokyklos salėje pasirodys bene ryškiausias šiuo metu Lietuvoje veikiantis šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“ (meno vadovas Karolis Variakojis). „Synaesthesis“ muzikantams svarbu ne tik garsas, bet ir erdvė, šviesa, judesys ar naratyvas – visa tai, kas atliekamai muzikai suteikia daugiamatę perspektyvą ir naikina žanrų ribas. Tuo galės įsitikinti ir Raseinių šiuolaikinės muzikos festivalio klausytojai, kuriems ansamblis atliks audiovizualinius, elektroakustinius lietuvių kompozitorių – Alberto Navicko, Andriaus Arutiunian, ir Dominyko Digimo kūrinius ir pasaulinės naujosios muzikos scenos pripažintų Yann Robin (Prancūzija) bei Panayiotis Kokoras (Graikija) darbus.

Tą pačią dieną 20 val. „Synaesthesis“ muzikantai prisijungs prie vieno aktyviausių šiuolaikinės muzikos ansamblio iš Didžiosios Britanijos „Apartment House“. Tai kolektyvas, kuris jau 20 metų pritraukią gausias klausytojų gretas atlikdamas avangardinę ir eksperimentinę muziką. Ansamblis, 1995 m. įkurtas violoončelisto Anton Lukoszevieze, koncertuoja visame pasaulyje. Reguliariai rengdamas pasirodymus „Café Oto“ ir reziduodamas „Wigmore Hall“ „Apartment House“ užima svarbią vietą Jungtinės Karalystės muzikos scenoje. Ansamblis yra daugiausiai kartų Hadersfyldo šiuolaikinės muzikos festivalyje pasirodęs kolektyvas. 2011 m. vykusiame koncerte Karalienės Elžbietos salėje bilietai buvo iššluoti, o „Southbank Centre“ skyrė jiems Karališkosios filharmonijos bendrijos apdovanojimą už kamerinės muzikos atlikimą. Koncerto metu pirmąa kartą Lietuvoje skambės amerikiečių kompozitoriaus Julius Eastman (1940-1990) kūryba. J. Eastman buvo svarbi figūra to meto avangardo kontekste. Studijuojant kompozitorių įkvėpė vyresnių jo kolegų John Cage, Morton Feldman darbai ir ne už ilgo jis tapo neatsiejama Niujorko downtown‘o scenos dalimi. Tačiau po eilės nesėkmingų įvykių kompozitoriaus gyvenime nulemtų susiklosčiusios situacijos ir blogų sprendimų, J. Eastman buvo policijos išmestas iš savo buto, kaip ir jo partitūros. Kompozitorius tapo benamiu ir mirė būdamas 49. Naujosios muzikos organizacijos „Dustin Hurtof Bowerbird“ ir J. Eastman draugų muzikantų pagalba, iš fragmentų buvo atkurta tik nedidelė dalis autoriaus kūrybos. Dalį jos, kūrinį instrumentiniam ansambliui „Feminine“, Raseinių menų mokyklos salėje atliks ansambliai „Synaesthesis“ ir „Apratment House“.

Paskutinę festivalio dieną vėlgi sugrįšime prie eksperimentinių projektų, tačiau šį kartą jau visai kitokių. 17 val. senojoje Raseinių autobusų stotyje Arturas Bumšteinas ir Gailė Griciūtė pristatys savo darbą „Dahlem Gamelan Sound Archive + Piano“. Garsinė medžiaga šiai kompozicijai A. Bumšteino buvo įrašyta Dalemo Etnologiniame Muziejuje, 2013 metų vasarą. Indonezietiško Gamelano orkestro instrumentų įrašai vėliau buvo sukomponuoti į koliažinį garso kūrinį. Ši kūrinio dalis praturtinta G. Griciūtės paruošto fortepijono improvizacijomis, kurios laike išryškina garso aukščių reljefus. Arturo Bumšteino veikla -– turbūt aktyviausia ir įvairiapusiškiausia visoje lietuviškoje tarpdisciplininio ir garso meno scenoje. Dažnai jis veikia ne tik kaip garso ir vaizdo menininkas, bet ir kaip aentrepreneris, inicijuodamas įvairius eksperimentinės kolektyvinės kūrybos projektus, kurdamas leidybines platformas. Gailės Griciūtės kūrybos metodas glūdi kažkur tarp improvizacijos ir kompozicijos. Jo šaknis neabejotinai reikėtų sieti su ta XX a. kompozitorių ir atlikėjų karta, kuri praplėtė tradicinio kompozicijos ir notacijos kanono ribas, atsivėrė spontaniškai situacijos įtaigai, pasirinko išraiškingus interpretacijos gestus, išplėtojo performatyvų scenos rituališkumą. Festivaliui einant į pabaigą jo lankytojai 19 val. bus laukiami Raseinių autobusų stotyje kur su savo projektu „Music for Organs“ pasirodys garso menininkai Ragnhild May (Danija) ir Stefan Maier (Kanada). Šis duetas dirba su tokiais instrumentais kaip pačių pasigaminti vamzdiniai vargonai, moduliniai sintezatoriai ir elektronika bei erdvinis garso kolonėlių išdėstymas. Naudojant dideliu garsiakalbių išdėstymą visoje patalpoje, ir iššaukiant įvairius psichoakustinius ir kūniškus efektus klausytojams, šis darbas išreiškia kelių architektūrinių ir jaučiamų erdvių skambėjimą. Žaismas tarp išsklaidytų erdvių atskleidžia lokalizuoto klausymosi būdų pluralumą. Duetas savo darbą „Music for Organs“ pristatė festivalyje „G(O)NG Tomorrow 2015“ (Kopenhaga) už kurį pelnė Danijos meno fondo apdovanojimą už ryškiausią 2016 m. darbą.

Festivalį uždarys trys ryškios Lietuvos alternatyviosios muzikos grupės. 21 val. visi bus laukiami Raseinių miesto Maironio parke, kur savo kūryba dalinsis grupės „Džiazlaif“, „Arklio galia“ ir „Laivo Troupe“.

Visi festivalio renginiai nemokami!
Renginio organizatorius – Raseinių rajono kultūros centras
Festivalį remia Raseinių rajono savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba.

Kontaktai:
Arūnas Kazlauskas +370 682 24 218
Dominykas Digimas +370 690 15 802
Silvija Čižaitė-Rudokienė +370 61 585 347

Scroll to Top Skip to content